SignUp
Ukrainian Biodiversity Information Network
Національна мережа інформації з біорізноманіття

Біорізноманіття навколо потребує твоєї допомоги – підтримай проєкт UkrBIN

Otiorhynchus armadillo в Україні. Перше перехоплення <<< · >>> Японська кленова цикадка Japananus hyalinus (Hemiptera: Cicadellidae) в Україні / Japanese maple leafhopper, Japananus hyalinus (Hemiptera: Cicadellidae) in Ukraine (by: Ruslan Mishustin & Nikolai Yunakov)

UkrBIN – перший в Україні проєкт, що поєднує громадянську й академічну науки, метою якого є накопичення відкритих даних стосовно біорізноманіття України та світу.

В епоху кризи біорізноманіття, коли окремі види та цілі екосистеми зникають назавжди під впливом дії людини, надзвичайно важливо володіти повною та достовірною інформацією щодо стану біорізноманіття. Ця інформація дозволяє науковцям хоча б частково передбачити можливі майбутні тренди біорізноманіття, а управлінцям – приймати науково обґрунтовані, ефективні рішення щодо збереження природи.

Для України така інформація наразі є вкрай неповною та розпорошеною. Саме тому команда українських науковців заснувала проєкт UkrBIN. Проєкт функціонує на волонтерських засадах, і волонтерами в ньому є як самі науковці, так і учасники проєкту – громадяни, які збирають дані, фотографуючи та занотовуючи місцезнаходження видів у дикій природі. Відтак, окрім наукової, проєкт виконує й іншу важливу функцію – освітню. Науковці-біологи залюбки діляться своїми знаннями стосовно біорізноманіття в режимі онлайн, визначаючи види за фотографіями та відповідаючи на запитання учасників на сайті ukrbin.com та у Фейсбук-групі UkrBIN.

Необхідною умовою подальшого розвитку проєкту є зручний і зрозумілий сайт. Протягом останніх 9 місяців команда UkrBIN працює над новим сучасним інтерфейсом і вдосконаленим функціоналом сайту, які б задовольнили всіх користувачів. Для реалізації запланованих оновлень проєкт потребує фінансової допомоги небайдужих

Ознайомитися з концепцією сайту*
Ознайомитися з концепцією мобільної версії сайту *
* Інтерфейс буде доступний українською, англійською та російською мовами.

Гуртом ми створюємо всеукраїнську базу даних щодо біологічного різноманіття, яка поєднуватиме спостереження організмів у природі, дані, які зберігаються в музеях і гербаріях, разом з критичним оглядом наукових джерел та офіційних документів.
Підтримайте нас у цьому!



Найважливіші оновлення:


  • Буде створена мобільна версія сайту, що забезпечить зручність користування сайтом з будь-якого пристрою.

  • Зручнішою буде форма для завантаження різноманітних типів даних – спостережень тварин, рослин і грибів, музейних колекцій, викопних решток.

  • Стане можливим відслідковувати біологічні зв’язки між організмами (зараз це є лише для позначення зв’язку фітофаг – кормова рослина).

  • Ви зможете налаштувати сповіщення про цікаві вам спостереження;

  • Кращою буде фільтрація спостережень – за ознаками організмів, регіоном, часом спостереження.

  • Ви зможете налаштувати сповіщення про цікаві вам спостереження.

  • З’явиться можливість працювати колективно над проєктами: створювати наукові групи, працювати віддалено над цікавими для вас даними, публікувати завершені проєкти в широкий доступ, відвантажувати дані з власних проєктів.

  • Також можна буде вести бібліографію, категоризувати літературу та багато всього іншого.







Нові та вдосконалені модулі

Модуль Проєкти – власний простір для роботи зі спостереженнями

Проєкти надають можливість створювати відкритий або закритий простір для індивідуальної чи спільної роботи декількох спостерігачів, науковців, лабораторій інституту або музею.

Ви науковець та збираєте матеріал для власного дослідження? Еколог і робите оцінку впливу на довкілля? Учитель і готуєте урок з біології чи природознавства? А можливо ви прагнете впорядкувати спостереження з минулих подорожей чи бажаєте відстежувати світ живого у вашому регіоні?

Модуль Проєкти допоможе вам у цьому. Ви зможете:


  • Створити власний проєкт, оформити його оглядову сторінку на власний смак, запросити колег чи друзів долучитися до збору даних та керування проєктом.

  • Зробити проєкт приватним, видимим лише для певних користувачів UkrBIN або ж доступним для всіх.

  • Додавати в проєкти власні спостереження (як з фото, так і без) та спостереження інших користувачів UkrBIN із цікавої для вас теми вручну або ж автоматично, налаштувавши відповідні фільтри.

  • Додавати посилання до кожного спостереження з модуля Бібліотека та переглядати повний список джерел в окремій вкладці.

  • Побути керівником науково-дослідної установи, керуючи Гіперпроєктом – проєктом, що об’єднує кілька підпроєктів.

  • Відвантажувати зібрані дані для проміжного та остаточного аналізів.

  • Збільшити впізнаваність та цитованість власної роботи завдяки постійній URL-адресі проєкту.




Модуль Біологічні зв'язки – інструмент для пізнання складності живого світу

Уявіть собі, лише в парках Києва можна зустріти 114 видів диких бджіл, які відвідують понад 100 видів рослин! Деякі види бджіл пов'язані з невеликою кількістю родів рослин (їх називають оліголекти, якщо ж зв'язок з одним видом рослин – монолекти). Часто це звичайні рослини (бур'яни, як хтось може подумати), але їх роль у підтримці життя – надзвичайна. Червонокнижні в Україні, оліголект Andrena chrysopus збирає пилок лише з рослин родини холодкових (Asparagaceae), а от добре знайома всім чорна бджола-тесляр Xylocopa valga відвідує багато рослин (вона полілект).

Для кращого розуміння складності природи в UkrBIN буде вдосконалено модуль Біологічні зв’язки:


  • Уже зараз можна виставляти трофічні зв'язки (кормова рослина, фітофаг). Експерт-таксономіст це може зробити в картці виду. Зареєстрований користувач – під власними фотоспостереженнями. Уповноважений користувач – у Бібліотеці.

  • Ми працюємо над більш зручною формою для завантаження власних фотоспостережень та документації біологічних зв'язків сфотографованих об'єктів.

  • Розширюємо спектр біологічних зв'язків.




Модуль Бібліотека – інструмент для впорядкування літературних даних

У кожного зареєстрованого користувача буде можливість:


  • Додавати літературні джерела щодо таксономії, поширення, біологічних зв'язків, природоохоронного статусу таксона.

  • До кожного джерела додавати теги та здійснювати пошук за окремими полями бібліографії або ж за тегами.

  • Зробити вагомий внесок у справу спостереження природи, навіть якщо вам не подобається ходити "в поля", але ви залюбки працюєте з літературою.


Цей інструмент буде особливо корисним для науковців:

Якщо ваші статті, тези конференцій, повідомлення щодо поширення видів важко знайти онлайн і на них недостатньо посилаються, додавайте власну бібліографію до відповідних таксонів і регіонів, щоб збільшити цитованість вашого наукового доробку.
Файли також можна додавати!


Таксономічні дослідження зараз досить швидко розвиваються й назви таксонів змінюються ледь не щодня. У модулі Бібліотека ви можете додати до джерела інформацію щодо валідної назви, а раніше використана назва буде автоматично додана у список синонімів таксона.

Також якщо ви маєте власне бачення щодо викладених відомостей у джерелі, у вас буде можливість додати критичну нотатку щодо цього.





© Nikolai Yunakov$ (Nikolai Yunakov)

Last edition:   23.01.2021 22:06:36  
Published:   23.01.2021 20:20:16  
Added:   21.01.2021 16:22:01  

Otiorhynchus armadillo в Україні. Перше перехоплення <<< · >>> Японська кленова цикадка Japananus hyalinus (Hemiptera: Cicadellidae) в Україні / Japanese maple leafhopper, Japananus hyalinus (Hemiptera: Cicadellidae) in Ukraine (by: Ruslan Mishustin & Nikolai Yunakov)


>> Все публикации

Views: 2323   Comments: 1
 29.03.2021 18:52:26: Sergey Nikonov     
Добрый вечер, Николай.
Пишу здесь, поскольку не нашел способа отправить личное сообщение.
Я хотел уточнить, не нужна ли проекту техническая помощь?
Одна из моих дополнительных специализаций - статистика, анализ и визуализация данных.

С уважением, Сергей Никонов

P.S.: Большое спасибо Вам и команде за прекрасный проект. Рад, что присоединился.

<... You are not logged in. Log in or register to leave comments ...>
Online: 172 unregistered users

BugGallery v.1.4   © UkrBIN.   PHP v. 7.2.24-0ubuntu0.18.04.17,   MySQL v. 5.7.42-0ubuntu0.18.04.1 (mysqli).